A SIM-zár, a szimbólum, a hálózati zárolás, a mobilhálózati zárolás vagy a (mester) támogatási zár a mobiltelefon-gyártók GSM és CDMA [1] mobiltelefonjaihoz beépített műszaki korlátozás, amelyet a szolgáltatók arra használnak, hogy korlátozzák e telefonok használatát bizonyos országokra és / vagy hálózatok. Ez ellentétes a telefonnal (hátrafelé hívva SIM-mentes vagy zárolt), amely nem jelent semmilyen SIM-korlátozást.

Mobil Függetlenítés

Általában a telefonok zárolhatók, ha csak bizonyos SIM-kártyákat fogadnak el bizonyos nemzetközi mobil előfizetői azonosítóval (IMSI); Az IMSI-ket korlátozhatja:
Mobil országkód (MCC, például csak egy országban kiadott SIM-kártya működik)
Mobil hálózati kód (MNC, például AT & T Mobilitás, T-Mobile, Vodafone, Bell Mobility stb.)
Mobil előfizetői azonosítószám (MSIN, azaz csak egy SIM-kártya használható a telefonnal)
Ezenkívül egyes telefonok, különösen a Nokia telefonok zárolják a csoportos azonosítókat, amelyeket hangcsoportos hívásszolgáltatásban használnak.
A legtöbb mobiltelefont fel lehet oldani bármilyen GSM hálózati szolgáltató számára, de a telefon továbbra is megjelenítheti az eredeti márkát, és nem támogathatja az új szolgáltató funkcióit. A lezárás mellett a telefonok is telepíthetnek firmware-t, amely a hálózati szolgáltatóra jellemző. Például egy Ausztráliában lévő Vodafone vagy Telstra márkájú telefon fogja megjeleníteni a megfelelő logót, és csak az adott hálózat (például a Vodafone Live!) Által nyújtott szolgáltatásokat támogatja. Ezt a firmware-t a szolgáltató telepíti és a záró mechanizmustól elkülönül. A legtöbb telefont nem lehet megkülönböztetni egy másik firmware-verzió visszaverése miatt, amely csak a fejlett felhasználók számára ajánlott.
Az ok, amiért a SIM-kártyák számos szolgáltatója blokkolja telefonjaikat, az, hogy telefonokat kínálnak kedvezményes áron az ügyfeleknek, cserébe a szerződést a hálózat használatáért egy meghatározott időtartamra, általában egy-három évig. Ez az üzleti modell lehetővé teszi a vállalat számára a telefonköltség átvállalását a szerződés életében. Az ilyen kedvezmények több száz dollárt érnek el. Ha a telefonok nem lettek lezárva, a felhasználók aláírhatják az egyik céggel kötött szerződést, megkaphatják a kedvezményes telefonszámot, majd megszakíthatják a havi számlát (ezzel megszegik a szerződést), és elkezdhetik használni a telefont egy másik hálózaton, vagy akár eladhatják is a telefont. [2] A SIM-kártya lecsökkenti ezt a hálózati váltás megtiltásával (új SIM-kártya használatával). A SIM-zárolás nagyon gyakori, ha a támogatott telefonokat előre fizetett szerződésekkel értékesítik. Fontos azonban megjegyezni, hogy a telefonhoz kapcsolódó technológia kompatibilis a hálózati szolgáltató által használt technológiával. A GSM mobiltelefon csak GSM hordozón fog működni, és nem működik egy CDMA hálózati szolgáltatónál. Hasonlóképpen, a CDMA mobiltelefon csak CDMA-hordozón fog működni, és nem működik GSM hálózaton. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az újabb (2016+) csúcskategóriás mobiltelefonok képesek mind CDMA, mind GSM technológiák támogatására, lehetővé téve az ügyfelek számára, hogy mobilhálózatukat bármilyen hálózaton használják. Példák ezekre a mobil eszközökre az Apple iPhone 7 és a Samsung Galaxy S8 okostelefonok.
Bizonyos joghatóságokban, többek között Kínában, Izraelben és Szingapúrban a SIM-kártya tiltott, [más néven idézett], de más országokban a fuvarozók nem adnak feloldó kódot, vagy nem kötelezik a fogyasztót fizetni. A telefon feloldása azonban szinte egyetemesen törvényes. [4] Ezenkívül gyakran törvényes a fuvarozók arra, hogy meghatározott időtartamra, a régiónként változó módon kényszerítsék a SIM-zárat. [5]